Scoil: Fearann an Choirce (uimhir rolla 14532)

Fearann an Choirce, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Maoldhomhnaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ó’s cionn an chláir agus an loinithe ag dul tríd. Bíonn cros gearrtha ar an g-claibín le go m-beadh an t-ádh ar an maistreadh. Déantar maistreadh trí uaire sa t-seachtmhain san Samhraidh, mar reamharuigheann an bainne go scioptha; acht ní dhéantar é acht corr uair san n-Geimhreadh agus corr-am ní dhéantar é acht cúpla uair san g-coighchís mar ní bhíonn bainne ag na buaibh. Sí mo mháthair a dheineann an maistreadh i g-comhnuidhe acht cabhruighean muintir an tighe léi. Dá d-tiocfadh stróinséir isteach le linn na maistre a bheith dhá dhéanamh oibrigheann seisean é ar fhaitíos go d-tiubharfadh sé an t-im leis. Bíonn maistreadh dhá dhéanamh tuairm’s trí uaire má bhíonn an teasamhlacht ceart ann. Is le na
    Mícheál Ó hIarnáin
    Cill Mhuirbhigh, Co. na Gaillimhe