Scoil: Clochar na Toirbhirte, Liostuathail (uimhir rolla 4062)

Lios Tuathail, Co. Chiarraí
Múinteoirí:
Bríd Nic Oscair An tSr. Íde An tSr. Muire

Ar an leathanach seo

1. Ar fheirm timcheall leath mhíle óm thigh tá lios ar a dtugtar Lios na . Deirtear go raibh cailín ann uair amháin, chun na ba do chrúdh. Nuair chuaidh sí isteach san lios d'fhág sí an ann agus d'fhéach sí timcheall. Ní fhaca rud ach carn óir. Chuaidh sí cuig a mháighistir leis an deagh-scéal, agus nuair fhill sí ní raibh an tór le feisgint in aon chor ach bhí na le feisgint ar na crainn go léir agus ní fhéadfadh sí a ceann féin do dhéanamh amach. Uaidh sin an t-ainm. Ag dul uaidh seo tá pasáiste go dtí lios eile. Lá amháin bhí fear ag creabhadh san páirc go raibh an pasáiste fúithí. Thuit an falla de'n isteach & thuit na capaill isteach ann leis, agus tháinig scata éan amach as. Deirtear go bhfuil ór le fághail in lios.
  2. Tá lios ar thalamh muinntir Garmhaic agus innstear an scéal seo fá dtaobh de. Oidhche amháin bhí fir ag dul thar an lios, & thugadar fé ndeara an solas laistigh. Níor stad siad, mar cheapadar nach raibh an solas ann ar aon chor
    Siobhán Ní Chonaill
    Tuar na Gaoithe, Co. Chiarraí