Scoil: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh sé i bhfad na comnuide ann go dtháinic Mactirí go dthí an doras Dubhairt sé leis é leigean isteach ach dubairt an mhuc nach leigfheadh. Annsin dubairt an mactírí go séidfeadh se an teach. Shéidh sé agus shéid sé an teach agus dith sé an banbh. An céad lá eile d'imthígh an dara Muc Sgearr bhí siubhalta aige nuair casadh fear leis agus ualach maide air. Dubairt an mhuc leis cuid aca a tabairt dhó. Dubairt an fear go dtiubhradh.
    Dimthigh sé leis annsin agus rinne sé teach. Sgéarr bhí sé i-na comnuide ánn nuair tháinic mactírí go dthí an doras. Dubhairt sé leis an mhuc é leigean isteach. Ac dubairt an mhuc nach leigfeadh. Dubhairt an mactírí go séidfead sé an teach. Shéid sé agus shéidh sé an teac agus dith sé an mhuc. An cead lá eile dimthigh an tríomadh muc agus sheárr bhí siubhalta aige nuair casadh fear leis agus ualach brící air. Dubairth an mhuc leis cuid aca a thabairt dhó dubairt an fear go dthiubrfhadh agus rinne sé teach san áit raibh sé. Ní raibh sé i bfad i-na comhnuighe nuair tainic mactírí go dthí an doras. Dubairt sé leis é leigean
    AT0124: Blowing the House In
    Bairbre Ní Niadh