School: Oileán Iarthach

An tOileán Iarthach Thiar, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Ceallaigh

1. (continued from previous page)
    mach ba óige siar. Is iomdha bóthar a siubhal sé. Oidhche amháin bhí sé amuigh agus ní raibh fhios aige cé raib sé ag [?] dul: Connaic sé solas agus rinne sé air, agus céard a bhí ann ach dún mór. Chuaidh sé isteach ann. Is geárr a bhí sé isthigh, nó go dtáinic cat mór bán isteach. D'fan sé sa dún no go raibh sé bliadhain ann, ac is geárr gur cuir an cat bán in iúl [?] do go raibh an bliadhain caithte ac dhá lá "Ó" ar seisean "nac orainn atá an tubaiste" "Ná bhiodh faitchíos ort" adeir an cat bán "bain an cloigeann daomsa." Do bháin sé an cloigeann dí agus céard a bhí innte ac bean bhreágh. Do chuaidh an mac abhaile agus b'aige a bhí an bhean badh deise agus badh é a bhí na Rí.
    AT0402: The Mouse (Cat, Frog, etc.) as Bride
    Pádhraic Ó hAllmhuráin