Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

Nuair a bhí sé ag dul thar an gcrann ubhlaí thuit ceann sa mullach air, acht níor bhac sé leis.
    D'imthigh sé leis indiaidh na mbeithighidh agus bhí sé ag dul thar shean-bhalla agus chonnaic sé bean a raibh luch ag dul isteach agus amach 'na béal. acht níor leig sé air fhéin é. D'imthigh leis indhiaidh na mbeithighidh nó go dtáinic sé go dtí abhainn agus bhí ar na beithighidh dul treasna na h-aibhne. Nuair a bhí siad tar an abhainn uilig acht an ceann deire, chuaidh sé fhéin de léim ar a druim.
    Chonnaic sé gur fuil a bhí san (uisge) abhainn ináit uisge agus bhí a chosa shíos san abhainn agus é a' dul treasna. Nuair a bhí sé ar an taobh eile de'n abhainn bhí a chosa tollta.
    Bhí an fear a d'fhan sa teach ina dhiadh [!] taobh tháll roimhe.
    "Is tusa an buachaill is fear [!] a bhí ariamh agam ar sé" agus Is mise Rí an Domhnaigh".
    Nuair a bhí tú a' teacht d'airigh tú feadaoil agus ba é an diabhal a bhí a' cur cathúghad ort agus an uair a thuit an tubhla ort ba é an diabhal a bhí san ubhla. agus an bhean a chonnaic tú thug sí deoch bainne cuinneóige a raibh luch báidhte ann do fhear a cuireadh de phionós uirri ar an saoghal eile luch a bheith a' dul isteach 'na béal nó go mbeadh sásamh iomlán tughta ann aice.
    Bhí do bheirt dearbhráthar annseo acht ní dhearna siad an rud a d'iarr mise orthabh agus sin iad an dá mheall salainn atá taobh amuigh de'n doras. Sin í do deirbhshiúthar atá pósta agamsa
    AT0471: The Bridge to the Other World
    Siúbhán Ní Ráighne