School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. (continued from previous page)
    ní cháillfhidh siad mórán ó'n sgoil indhiu". Béidh rud le déanamh chuile lá agus coinneóchthar duine aca agus sa deire béidh cuid mhaith cáillte aca.
    Ní raibh gluaisteán, ná, bus, ná rothar, le feiceál, ná aon ghléas taistil eile le fághail an t-am úd inghach eile áit dá dtabharfá t-aghaidh mar atáid anois. Ní raibh le fághail ach an cárr capaill agus an cárr asail agus adeirim leat go mbaintí obair asta sin fhéin. Bhíodh na mná fhéin ag tarraingt mhóna, agus feamuinne le cléibh ar an ndruim agus ag sníomh lín le tuírní. Chuala mé gur iomdh[a] bean ins an gceanntar seo a raibh dhá thúirne aic[e] fadó.
    Tá mé ag ceapadh nach bhfhuil an líne seo fíor:-
    "B'aoibhinn a bheith beo ins an am fadó".