Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

Corr uair bhíodh na daoine máll ag an aifreann mar gheáll go mbídís ag fanacht leis an taoille.
    Ní bhíodh cainnt ar chuairt nó ar dhamhsa nó pléaráca an t-am sin, ach obair - obair ag gach duine.
    San oidhche bhíodh na mná ag sníomh, agus ag cárdáil, ag cniotáil, ag fuagháil, ag iarnáil agus gach obair a bhíonn le déanamh ag mnaoi tighe.
    Bhíodh túirne ag an teine aca agus iad ag obair ar a ndícheall.
    Ní raibh cárr ná rothar, ná bus, ná gléas taistil ar bith ag imtheacht an t-am úd ach cárr capaill nó asail.
    D'fheicfheá na mná maidineacha sathairn agus iad ag dul go Gaillimh agus a gcuid ciseáin (faoi) ina lámhaibh aca - lán d'im agus d'uibheacha.
    Dubhairt mo shean-mháthair liom gur minic a shiubhail sí fhéin cheithre mhíle déag go Gaillimh le ciseán ime agus uibhea[cha.]
    Bhí an tír an-bhocht an t-am úd thart timcheall Connamara go mór-mór.
    Ní raibh mórán oibre le déanamh ins na tighthibh an t-am úd ach gach duine ag obair ar an bfheilm agus ag saothrú na talmhan.
    D'fhagadh an t-athair agus an mháthair (na) a gclann ar sgoil fadó go mbídís ó shé-déag go dtí fiche bliadhain d'aois Ní raibh na daoine chomh leisgeamh[ail] an t-am sin is atá siad anois.
    Rud ar bith a bhéas le déanamh ins an mbaile anoi[s]
    Máire Nic Confhaola