Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

Labhair an glór aríst agus dubhairt go raibh a leas-inghean níos deise ná í.
    Chuaidh an leas-mháthair abhaile agus dubhairt sí le na dearbhráthair agus le fear eile an leas-inghin a thabhairt aice agus a croidhe agus a h-aobha a thabhairt aice fhéin le nithe.
    D'imthigh leis an mbeirt agus nuair a bhí siad ag teacht abhaile dubhairt an fear gur mhó[r] an peacaidh í a mharbhúghadh.
    Dubhairt an dearbhráthair go gcaithfidhe í a mharbhu[ghadh.] Más láidre an fear thusa ná mise adubhairt an fear eile. Mharbhuigh an fear an dearbhr[áthair] agus thug sé a chuid aobha ag an leas-mháthair[.] Dubhairt an fear leis an leas inghin gan fanacht níos fuaide i dtigh a sean-mháthair, ach[t] imtheacht léi.
    D'imthigh leis an leas-inghean go dtáinic sí chomh-fada le oileán nach raibh ar acht teach amháin. Chuaidh sí isteach san teach agus bhí teine breágh shíos ann agus shuidh sí síos ar chathaoir ann. Budh ghearr go dtáinic cat isteach agus dubhairt sé léi go raibh naoi gcat eile ag teacht isteach agus go stróiceadh siad ó na chéile í. Tháinic na cait isteach agus stroiceadar ó na chéile í. Chuir an cat seo caoi uirri agus d'fhiafruigh sé dh[í] a bpósfadh sí é agus dubhairt sí go bpósfadh. Rinne an fear cat dhe fhéin agus pósadh iad lá a[r]
    AT0709: Snow‑White
    Siúbhán Ní Ráighne