Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní bh'fada a bhí sé ann gur chuala sé an sean-fhear bocht dhá mharbhú ag a bhean fhéin agus fear eile.
    An tríomhadh oidhche bhí sé san mbaile aige fheín. Bhí a mhuinntir in a gcodhladh roimhe, agus isteach leis. Las sé solus agus chonnaic sé fear agus bean ar an leaba.
    Rug sé ar an dtuaigh go mbuaileadh sé an fear eile ach chuimhne sé ar an gcomhairle a fuair sé agus d'fhan sé go maidin.
    Nuair a dhúisigh an bheirt chonnaic siad an fear agus d'aithnigh siad é agus bhí fáilte mhór aca roimhe. Gheárr siad amach an cáca agus céard a bhead isthigh ánn ach a páighe.
    Bé sin an uair a dinnis an fear dhóibh i dtaobh na gcomhairlí agus an chaoí ar shábháil siad a anam dhó.
    D'fhan sé san mbaile uaid sin amach agus chaitheadar an chuid eile dá saoghal faoí sheán agus faoí rath agus mara raibh an tádh ortha ní raibh sé orm-sa.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Bríghid Nic Confhaola