Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

Nuair a chualadh an leas-mháthair an sgéal sin is beag nár cailleadh í leis an olc.
    Ní raibh fhios aice cén deis a b'feárr dí le h-aghaidh í a chur chun báis. Dimthigh sí feín agus a h-inghean go dtí teach an Ríogh. Níor leigeadar orrtha féin gur b'iad a bhí ann chor ar bith.
    Bhí inghean óg ag bean an Ríog óig agus bhí sé féin imthighthe leis ag fiadhac agus ní raibh aon duine istigh act iad féin. Marbhuigh siad an páiste uirthí agus dimthig siad abhaile annsin. Rinneadar an cleas cheana leis an bpáiste eile agus dubhradh go ise a mharbhuigh é. Bhí siad le haghaidh í a lasadh i mbairrile teara. An lá a raibh sí ag dul dhá lasadh bhí go leór daoine ag breathnú uirthí. Leigeadar saor í sa deire agus sí an leas mháthair a lasadh. Mhair sí go maith uaidh sinn amach.
    Críoch.
    AT0707: The Three Golden Sons