Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

chrochadh uainn."
    "Muise ní gaduidhe bó ná caorach mise adeir sé acht mac Rí a raibh geasaí le fuasgailt aige agus d'innis sé an (cui) sgéal ar fad dhóibh.
    "Muise má's mar sin atá an sgéal agat-sa ní bheidh do bhás orainne" adeir siad acht cuirfidh muide fá gheasaí thú gan an dara béilidhe a itheadh ar aon bhórd ná an dara hoidhche a chodhladh ar aon leaba nó go dtuga tú againn annseo an stailín atá ag muinntir Uí Dhúgáin san Ríoghacht Theas.
    D'imthigh le mac an Rí agus é go brónach agus casadh an sionnachín leis aríst.
    Bhí an-chantal uirri agus brón acht mar sin féin rinne sí each dhí féin agus dubhairt le mac an Rí a dhul ar a druim.
    Rinne sé amhlaidh.
    Dimhthigh leó agus nuair a bhí siad gar dhá bheith san Ríoghacht Theas dubhairt an sionnachín le mac an Rí a dhul isteach agus thug sí siosúr agus raca beag dhó.
    Dubhairt sí leis freisin gan dul ag marcaidheacht ar an stail mar nach raibh sé indhon í a marcaidheacht.
    D'imthigh mac an Rí isteach agus d'fhiafruigheadh dho a raibh aon chéird aige agus dubhairt sé go raibh sé go maith ag cíoradh agus a bearradh caipail. Is tú a theastuigheann annseo a deir siad.
    Chuaidh sé amach go dtí an stábla agus thosuigh
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False