School: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

fad dhóibh"
    "Muise más mar sin atá an sgéal agat-sa ní bhe[idh] do bhás orainne" adeir siad, acht cuirfidh muid fá gheasa thú .i. gan an dara béilidhe a itheadh ar aon bhord ná an dara h-oidhche a chodhladh ar aon leab[a] nó go dtuga tú chugainne annseo an chlaidhaimh soluis atá ag na Cailleacha Dubha atá san Ríoghacht ó Thuaidh.
    D'imthigh le mac an Rí agus casadh an sionnach[ín?] aríst leis. Bhí sí an-díomhbhuaidheach dhó acht mar sin féin rinne sí capall dhí féin aríst agus dubhairt sí leis a dhul ar a druim.
    Rinne sé amhlaidh.
    Nuair a bhí siad gar de thighe na gCailleacha Dubh[a] dubhairt an sionnachín le mac an Rí a dhul isteach agus gan an chlaidheamh a osgailt nó go dtabharf[adh] sé chuice fhéin í.
    "Nuair a bhuailfas tú an doras" adeir sí, fiafróchfa[idhe] dhíot a bhfuil aon cheird agat agus abair go bhfuil." "Ní fhaca siad siúd fear ariamh cheanna agus ní bheidh a fhios agat céard a dhéanfas siad leat, ach[t] bí deas cineálta leó".
    D'imthigh mac an Rí isteach agus d'fhan an sionnachín taobh amuigh.
    Bhí na Cailleacha Dubha an-fhiadháin ar dtús agus ní raibh a fhios acab céard a dhéanfadh siad le mac an Rí, mar ní fhaca siad aon fhear cheanna
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False
    Siúbhán Ní Ráighne