Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a chodhladh ar aon leabaidh, ná an dara béilidh a iteadh ar aon bhord, nó go dtugaidh tú chugam-sa annseo, an cliabhán óir agus an téan atá istigh ann atá ag Rí an Domhan Thoir".
    "Níor thug mise mo breith fós" adeir mac an Rí.
    "Cuirm-se fá gheasa tú adeir sé a dul suas ar bharr an chaisleáin agus fanacht ann go dtagaidh mise ar ais agus punainn tuighe choirce a thabhairt leat agus an ghaoith anoir agus aniar a bheith ag séideadh air, agus gach gráinne coirce dá dtuitfidh as a bheith fastuighthe agat sul dá mbeidh sé (tuighte) tuithte ar an talamh".
    "Ó, leig dhom adeir an leas-mháthair agus leigfidh mé leat agus ní iarrfaidh mé ort dul do'n Domhan Thoir chor ar bith"
    Caithfidh tú na geasaí a coingbháil adeir mac an Rí mar is tú féin a thosuigh iad.
    D'imthigh mac an Rí leis le dhul don Domhan Thoir agus budh ghearr gur casadh sionnachín beag leis. Labhair an sionnach leis agus d'fhiafruigh sé dhó cá raibh sé ag dul nó a bhfanfadh sé in aoinfheacht léi féin go maidin. Dubhairt sé go bhfanfadh.
    D'imthigh leis an sionnachín annsin agus lean mac an rí í. Chuaidh siad suas go dtí teachín beag a bhí i leath-taobh an chnuic, agus shuidh siad síos ann.
    Thosuigh mac an rí ag iteadh lóin do bhí aige.
    AT0531: Ferdinand the True and Ferdinand the False