Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    isteach an méid airgid a bhí aice a bhí aice [!] a thabhair[t] dó. Choisrig sí í féin agus tháinig faitchíos uirthe Dubhairt sé leis an mbuachaill breith uirthe agus a clogann a leagann ar an mbloc.
    Bhain sé an dá láim di i dtosach agus nuair a bhí na lámha caitte siar aige, rug an bhean a bhí thiar orra agus choinnigh sí iad.
    Bhain sé an cloigeann di annsin agus chaith sé siar é mar an gcéadhna. Dubhairt sé annsin go raibh bean eile le theacht fós agus muna raibh sí istigh go dtiocfhadh sí.
    Annsin dubhairt an fear go ngabhfadh sé féin a chodhladh agus go bhfanfadh an buachaill ag faire an dorais. Bhí go maith agus ní raibh go h-olc rinneadar amhlaidh.
    Nuair a cheap an bhean a bhí san seomra go raibh an fear i na chodhladh. tháinic sí aniar go dtí an buachaill.
    D'iarr sí cara agus comairce ar í a leagan amach agus thug sé sin dhí agus leig sé amach í.
    Chuaidh sí abhaile go dtí a h-athair agus a máthair annsin agus ní raibh súil ar bith aca léi. mar bhí go leór ban ar iarraidh san am sin.
    Caith sí cheithre lá agus cheithre oidhche gan eirghe.
    Dubhairt a h-athair annsin go raibh sgannradh éigin uirthe. Deirigh sí ar maidin an cuígeadh lae agus dubhairt sí le na h-athair.
    AT0311: Rescue by the Sister
    Máire Nic Fhualáin