Scoil: Leitir Mór

Leitir Móir, Co. na Gaillimhe
Tomás Mac Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    réaltóg a bhí sa spéir tamall thar an áit a raibh sí. Ba droch thuar an réalt sin a bheith san áit sin agus an páiste a' teacht ar an saol Dá bhféadfaidhe moill a chuir ar an bpáiste go mbéadh an reált sin bailighthe as an áit a raibh sí bhéadh an chontabhairt thar an bpáiste. Anois nuair nár bhféidir sin a dhéanamh, nuair a bhéas an páiste sin chúig bhliana dhéag, ar uair an dó-dhéag an lá sin tiocfaidh an lasair agus marbhóchaidh sí é.
    "Tá go maith", ar san t-athair, "cuirfe mise stuaim ar an sgéal sa gcaoi nach marbhóchaidh sí é."
    Nuair a bhí an gasúr gar do bheith 15 bhliana thosuigh an fear a' déanamh dúin mhóir fá thalamh sa gcaoi go bhféadfadh an buachaill óg a dhul isteach ann nuair a bhéadh an chontabhairt a' teannadh leis.
    Anois thosuigh an buachaill a' dul ar aghaidh thar bárr i neart, i n-eolas agus go mór-mhór i gcráibhteacht. Bhíodh a leabhar urnuighe aige dólámh. Nuair a bhí sé 15 bliaina [!] d'aois dubhairt an tathair leis a chuid leabhar
    AT0934: The Prince and the Storm
    Tomás Mac Confhaola