Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhá thrian siúil a'd orainne. Dimthigh leis. Níor stop sé go dtáinig sé ar an gcéad chroc. Ní fhaca sé duine ná deoraidhe annsin. Tháinig sé ar an dara croc. Dheamhan duine bhí ann. Tháinig sé ar an tríomhadh croc. Chonnaic sé dubhachan na talmhan ag teacht aige. "Tá a'm anois" ar seisean. D'ionnsuigh siad feín a chéile go raibh diún a's deire an lae ag deanamh ar a chéile gur chuimnigh mac Rí Éireann nach raibh fear a shínte ná a chaointe le fághail. Níor fhág sé ceann ar cholainn nach raibh sínte aige ag dul faoi gun ghréin.
    "Cén mhaith dhom a dhul abhaile anocht" ar seisean "a's gan fhios agam cé h-iad seo ná céard tá á ndeanamh beo." Luigh sé faoi. Tharraing sé corp faoi, corp as a chionn, corp le ch'aon taobh dhó. Ní raibh sé i bhfad na luighe nuair a chonnaic sé an sean fhear ateacht a phoitín a's a chleitín aige. "Eirigidh sua a buachaillí" a deireadh sé a's é ag cimilt an chleite dóibh. Bhíodar ag eirghe na seasamh. "Fóill leat a bhuachaill" adeir mac an Rí "ná cuir níos mo na seasamh nó má chuirir ní liom-sa a chuideós siad."
    Ní dhearna sé acht na cloigne a bhaint den méid a bhí na seasamh agus annsin bhain sé an cloigeann den sean-fhear é feín. Sín sé siar aríst. Tharraing sé corp faoi, corp as a chionn, corp ar
    Nioclás Ó Confhaola
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)