Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dómhadh h-ingin déag a's mara dtiubhradh m'athair annseo mé bháitheadh an fathach an t-oileán fré chéile."
    "Níl aon cháll imnidhe dhuit" arsa mac an Rí agus chaith sé féin a's í féin tamall fada a cainnt a's a cómhradh go bhfaca sé long luachmhar láidir ag teacht go dtí é. Bhí iomradh na gceadtaí uirthe a's gan uirthe acht aon nduine amháin.
    "Go mba seacht míle measa a bhéas tú bliain ó 'niu" ars an fathach, "marach a feabhas a's shiubhail mé bheadh mo bhean phósta tugtha a'd leat."
    "Ní ag iarraidh ceart ná cóir ort a tháinig mise indiu" adeir mac an Rí "acht le ceart a's cóir a bhaint dhíot".
    Dionnsuigheadar féin a chéile go ndearna siad cruadhán gon bhogán, agus bogán gon cruadhán go raibh diún a's deireadh an lae a deanamh ar a chéile, gur chuimnigh mac Rí Éireann air féin nach raibh fear a shínte ná fear a chaointe le fághail. Ní dhearna sé acht a chlaidheamhe a tharraing agus a chloigeann a bhainnt de. Nuair a chonnaic muinntir an oileáin an fathach mór marbhuighthe ritheadar le na n-anam, mar shíleadar go mbaithfeadh an fear seo an t-oileán fré chéile.
    Thug sí leiteh abhaile go dtí na dhinnéar é.
    Nioclás Ó Confhaola