Scoil: Leitirmucadha (uimhir rolla 13951)

Leitir Mucú, Co. na Gaillimhe
Nioclás Ó Confhaola

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nigh sé a lamha dubhairt a thrá, a's bhuail sé síos 'un an trágha. Rug sé ar a sgian bheag a's ar phiosa mhaide agus rinne sé long mhór, luachmhar laidir gan bun cleite isteach ná barr cleite amach acht chaon chleite a deana(mh) ceól sidhe a's fasgaidh dhá chéile. Isteach leis go léim innte. Thug sé a tosach go mhuir a's a deire go thír. Leis a siubhal a bhí faoi ní bhéarfach sé ar a ngaoith Mhárta bhí roimhe a's ní bhéarfadh an ghaoth Mhárta bhí na dhiaidh air. Bí sé ag imtheacht a's ag síor-imtheacht go dtáinig sé i n-amharc oileáin. Bi cruinniú mór millteach daoine ar an oileán.
    "A dhearbhrathair a m'anama go mbféidir gurb é seo an áit a bhfuil mo tharraingt."
    Bhuail sé tír, thug ceangal na seacht mblian ar an luing thréis go mbféidir nach mbeadh sé ann acht uair a chluig. Céard a bheadh annsin acht barioghan óg na suidhe i gcathaoir óir, a's cathaoir airgid le na h-ais. Bhuail sé chuice suas. "Go cé'n fath annseo thú" arsa mac an Rí leithe. "Mise an dómhadh h-ingin déag a bhí ag m'athair", ars an cailín óg "a's níl aon bhliain le dhá bhliain déag indiú, nar tháinig an fathach mór agus thug ceann go mo dhreifiúrachai leis. Mise an
    Nioclás Ó Confhaola
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)