School: Cill Ainbhthin (roll number 14591)

Cill Aithnín, Co. na Gaillimhe
Aoife Bean Mhic Dhonnchadha

Flaithbhearta i gCill Óla.
    2. Bhí ceann eile í gCill Ainbhthín i dteach Seán Uí Conchubhair. Fear as Spidéal darbh' ainm Mac Connamara á múnadh ann. Ta sé seascha bliadhain nó mor sin ó bí sé ann. Ní bfuigheadh sé ach píghinn gac lá ó'na páistí. Bhí cuid mhaith páiste aige ag dul ar sgoil.
  2. Bhí Sean Sgoil i gCora Bheithe agus bhí daoine ag dul ann ag lorg eolais ó máistir a bhí ann, bhí dhá cloch lé suidhe ann agus suidheadh an máistir ar chloch ins an gcoinnéal agus thagadh ceann aca cuige. An t-ainm a bhí ar an sgoil whack sgoil. Bhíodar ag labhairt Gaedhilighe ann agus bualadh an maistir iad. Bhí leabhra beaga aca agus bhí gsac duine de na bucahaillí gá léigheadh.
    Bhí shoil in Dúion fadó agus bhí na páistí ag dull ann ó gach paráiste ag lord eolais. Do bhí