Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deirtear go mbiodh scata bó aici ghá seoladh ó ait go h-ait biod fhios aici cen áit a raib an talamh a b'fearr mar cromadh na bitidig ag itthe annsin. Tá áit ag teach a choirneal tuairim 's mle ó seo agus deir sí go raibh an áit sin go maith. Nuair a d'fágadh na beithidhig an áit sin ní chromfadh siad airís go dtiocfadh siad go tóin na pairce móire. Sin iad na h-áiteachai is feárr le h-aghaidh feúr.
    Mhol sí an poll bán freisin i nGort a Carnain mar togha cimín do beithidhigh bainne. Bhí sé go h-an-mhaith le im.

Lá amáin bhí fear ag siubal agus bhí mala mor gainnean aige ar asal. Bhí an Cailleac ag teacht i na diaid. Bhí fios ag teasdail ón bfear seo agus bhí fios aige go raibh an t-eolas sin ag an gCailleach Bhéaradh. Leig sé do'n málá tuitim do'n asal. Tháinig an caileach suas leis
    AT1090: Mowing Contest
    Éamonn Breathnach