Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    turas san oidhche. Ar theacht na maidhne dubhairt an fear dall go bhfaca sé solus an lae agus tamall in-a dhiaidh sin dubhairt sé go bhfaca sé a dearbhrathair leigheasadh agus shiubhail sé abhaile.

Mícheal Breathanch
    Gort-na-gCruach
  2. Tobar Chuimín

Bhí protatún ina conmhaide i dteach mór in aice le tobair cuimín.

Mairtín O Dubhanaigh o Gort na-gCruach a d'innis an méid seo dom. Rugadh é i gCloch a Bhuaile Magh Cuilinn. Tá sé 73 bliadhna d'aois.

Bhí Protastún ina conmhaidhe i dteach mór in aice lé Tobair Cuimín. Níor chreid sé i d-tobar beannuighthe na aon rud mar sin. Chuaidh sé go dtí an tobar lé haigh uisge d'faghail. Cuir sé an uisge ag fiuchadh uibheaca agus da mbeadh siad dá bruith ó síon ní beadh siad bruidte mar ní fiucadh an uisge, agus níor teigheadh fein é.
    Bhí an tobar dunta aige freisin agus ní raibh cead ag aon duine cuairt a thabhairt air. Acht