Scoil: Ros Cathail (Buachaillí)

Ros Cathail, Co. na Gaillimhe
Mícheál Mac Donnchadha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tugtar Gort na Coille mar ainm ar an áit seo mar fado bhí coill mhór i lár na páirce. Níl an choill sin ann anios mar gearradh sios é.
    Sé an fáth a tugtar Páirc na gCapall ar an áit seo mar fado bhí an áit go léir i n-aon garrdha mór amháin agus gach duine a raibh capall aige cuireadh isteach san ngarrdha sin é.
    Tugtar garrdha na mbó mar ainm ar an garrdha seo mar fado bhí garrdha mór ann agus do cuireadh gach duine bó bainne isteach ann.
    Tugtar Gort a Raithneach mar ainm ar an gort seo mar tá raithneach ag fás thar timcheall air. Gearreann na daoine an raithneach seo gach blian lé leabaidh a deanamh le h-aghaidh na beithidhe.
    Sé an fáth a tugtar garrdha Árd mar ainm ar an garrdha seo mar tá talamh árd thar timcheall air.
    Tugtar garrdha fada mar ainm ar an áit seo mar fadó bhí an áit an fhada agus ruinneadh cupla garrdha dhe faghadh fada iad freisin.
    Séamas Baicstéar
    Gort na gCruach, Co. na Gaillimhe