School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (continued from previous page)
    an sgéal dó. Annsin dith sé a bhéile agus cuaidh sé a codladh. Nuair a déirigh sé maidin tug a athair trí céad púnt aniar as an seomra aige agus tug sé dó é agus dubhairt sé leis imteacht leis agus gan amarc [?] a feiceál ar arís go bráth arís. Dimhtigh sé leis agus cuaidh sé ar a loísdín agus bhí sé ar a leabhadh agus ba ghearr gur aire se gasúr ag fóghairt an papéar agus bhí cailín sa teach agus dubhairt sé leithe a dul amach agus an paipéar a tabhairt isteach aige. Cuaidh sí, agus tosaigh sé dhá léigheamh agus coinnaic sé sa bpaipeár go raibh fear a tóreacht buitealra. Déirigh sé agus dith sé a bheile agus dubhairt sé le bean an tighe go raibh sé ag dul go dtí fear a coinnaic sé sa bpáipéar a tórreacht buitéalra [?] agus fagadh mé mo mála annseo go bfeiceadh me a dtiubaradh siad obair dom, Cuaidh go dtí an fear agus socruigh sé leis. Is gearr ina diaidh gur gur [!] fear eile treas ar an sean-fear le dul i troid. Nuair a táinig lá na troide dubhairt an sean-fear leis é a dúiseacht ar maidin. Dubhairt an fear eile go mbféidir nach n-aoireach sé féin éirigh. Nuair a cuaidh an sean-fean [!] a codladh. Tug an fear eile a capall, agus cuaidh sé ag iarraidhe amhála agus cuaidh sé ar ais go dtí an páirt a raibh an troid a beidh ann. Tug sé a capall go dtí an geata agus dubhairt sé le fear greim a coinneál ortha Annsin tosaigh sé ag siubhal na páirce agus ba gearr gur casaid an bláchach leis agus dubhairt an blácach gur fad go raibh sé sin, ag teacht go bfághach sé rí leis
    Colm Corlaí
    Feirmeoir