Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bothar leis a bhí ag dul trí coill. Ní raibh sé i bfad ó bhaile gur dubhairt an ceannuighe go mba. ceart dóigh a ghuil an bóthar eile sé i bfad imtighe gur aire sé an ceannuighe ag scréachail agus bhí athas air. annsin bhí sé ag eírigh deirneach ar agus cuaidh sé isteach i dteach agus ní raibh istigh roimhe ach an sean-fear agus dfhiafruigh sé de i raibh loísdín na haoidhe le faghaíl aige agus dubhairt an sean-fear nár rabhas aige no go dtiocfadh an bean isteach. Ba gearr go dtáinig an bean isteach agus an fear agus nuair a coinnaic sé an bean óg seo pósta ag an sean-fear, cuaidh sé amach agus ba gearr gur (dtaínig) casaidh cruach féar air agus rinne le a áit isteacht innte. Ní raibh sé i bhfad san oidhche gur aire sé torn ag teacht ag an gcruach. agus bhí faithchíos air. Daire sé an bean agus an fear ag cainnt agus seárd a bhí siad ag rádh go marbhuigheadh siad an tsean-fear agus go gcuireadh sé sa n-iomair. é. Annsin bain sé píosa amach as a cáta [?] agus coinnuighe sé é. Nuair a fuair sé an lá d'imtighe sé leis agus bhí se sé [?] sa mbhaile faoi ceann sgatha gun oidhche. Nuair a sroich sé an baile scéard a bhí sa doras roimhe sean-cleíb agus bhí iongatas air. Cuaidh sé isteach agus las sé an solas agus cuaidh sé fadadh na teine. Cuaidh sé siar sa doras agus coinnaic sé an fear agus féasóg air agus cuir sé iongatas agus dfiall sé ar ais agus fuair sé rasúr agus bhí sé thiar sa dosas aríst nuair a cuimnigh [?] sé gur bh'é a mach é agus freisin coimhnigh sé ar an gcoimharla a tug an sean-fear dhó.
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Micheál Mac Donnchadha