Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí triúr dearbhrathar ann fadó. Amadán ba eadh duine aca.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    an tamadán a cuir. Acht ba gearr go dtaíng an tamadan aniar on drosas. Diarr sé biorrán grúaige ar an gcailleach le hagaidh rud a cuiadh [!] ina cluais aréir a baint as. Annsin dubhairt annsin [!] leis an bfear é a tabhairt amach i amháireach ag fiadhach, agus go racfaidh sí féin sa gcrann agus go dtosách sí féin ag glaodhach. Cuaidh siad amach ar maidin agus cuaidh an cailleach sa an gcrann ag glaodhach. Ba gearr gur airigh siad an cuach ag glaodach sa gcrann. Tá an cuach ag glaodach dubhairt an maigistir. Ní hí an cuach ceart í dubhairt an tamadán Caithfidh mé léithe a dubhairt an tamadán. Níl sé ceart urchar a caitheadh leis an gcuach. Dubhairt an maighistir. Caith an tamadán agus tuit an cailleach ar an talamh Ó dubhairt an máighistir tá mo máithir agat tá tú ag fagháil locht orm a deir an tamadán Bain an tamadán na cluasa de'n maíghistir annsin agus fuair sé a cuid airgead agus cuaidh se abhaile Pós sé agus tá go leór gasúr ann ó soin.
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    Padraig Ó Fualáin