School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (continued from previous page)
    bean an tige dinnéar a thabhairt dóibh, nuair a thiocfadh siadh go dtí an tighe. Chuadar go dtí doras na cistinigh agus bhualadar ar an doras. D'fosgail bean an tige an doras agus chuadar isteach. Bhíodar fliuch taréis na báistige, agus bhí an teintái[n] 'a fliuchadh ag tuitim as a gcuid éadaigh. Nár leige an saoghal dom sibh arsa an bhean an tighe. Tá an t-úrlár go léir fliuch agaibh. Chualaidh an sagart í. D'éirig sé agus chuir sé a cheann san doras agus dubhairt sé léithe gan a bheith ag tabhairt aon droch-chainnt dóibh-sin, acht dinnéar a fhágáil dóibh go beó. Nuair a bhí an dinnéar ithte aca. Dimtigh an bhean bhocht agus an bheirt óg agus d'fan an mach críonna ag an sagart. Dubhairt an sagart le bean an tighe seomra le h-aghaidh codlata agus seomra le h-aghaidh biadh a thabhairt do'n bhuachaill. An seomra a raibh sé ag caitheamh an bídh ann, bhí pictúir de'n Mhaighdean Mhuire, ar crochadh ann agus ceap an gasúr gur bean í a bhí na beathaidh, Mar bhí an gasúr óg agus ní raibh aon eolas ar phictiúrí aige. An chéad bhéile a tháinig chuige. Nuair nach bhfhaca sé aon ghreim a teacht go dtí an mnaoi. Rinne sé dhá leith de'n bhiadh agus chuir sé leath go dtí an pictúir. Bhíodh sé ag oibriú leis mar sin ar feadh bliadhna é ag tabhairt leath gach béilidhe a tháinig chuige go dtí an pictiúr.
    Seán Ó Congaola
    Feirmeoir