Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    daoine leis agus ní raibh aon mhach aiche acht mac amháin agus cailleadh é, agus ní féidir leó an chuirp a chúir, gan chuig phúnt a íoch agus níl aon airgeadh ag an mbaintreach le tabhairt de'n Tighearna. Muise is dona na daoine sibh deir sé leó. Mar a bhfuil chuig phúnt agaibh. Tá chúig phúnt agam-sa deir sé agus tabarfá mé duith e, adubhairt sé leis an mbaintreach, agus má bhíonn tú indon mé a íoc go deo, Íoch mé agus mar a mbeidh ní iarfa mé ort é. Cuireadh an cuirp annsin. Bhíodhach an fear seo ag iasgach go minic. Bhíodhach triúr sa mbád i gcomhnaidhe in éanfacht leis. Lá amháin nuair a bhí sé ag dul ag iasgach ní raibh duine den na fir le dul in-éanfacht leis. Bhí sé tinn. Bhí gac bád imthighe amach ag iasgac acht an bád seó. Ba ghearr go dtáinig fear óg go dtí é. Chuaidh an fear seo, isteach san mbád sé obair ar fhear an bháid. Fuair sé obhair uaidh. Nuair a bhí an bád tamall amuigh ar an bfairrge dubhairt an fear seo leo bheith ag dul abhaile. Mar ba ghearr go mbeadh sé ina ghála agus bád ar bith a bheadh amuigh go mbáthfaí í. Ní raibh siad ag tabhairt aon áird air. An cuimhneach leat deir an fear seo, le fear an bháid an lá a raibh tú ag dul go Condaé Chorcaigh ag díol ime, agus a raibh contraigh taobh amuigh de'n doras agus díoc tusa chúig
    AT0505: Dead Man as Helper
    Miceál Ó Congaola