Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus do thug sé dhó é. Dubhairt sé leis a dhul go dtí an fathach, agus go bé an obhair a bheadh le déanamh aige ag chuir na caillighe isteach agus amach tar-éis chuile bhéile. Chuaidh sé go dtí an fathach, agus dubhairt an fatach leis fanacht ag obhair aige féin agus d'fan. Bhí sé ag chuir na caillige isteac agus amach ar feadh an am. Lá amháin chaith sé i dtom neantogaí í agus thosuigheadh sí ag sgréachaogail. Céard atá ort adeir an fatach léi "mé féin, mé féin" atá adeir sí más tú, tá tu ceart. Ar maidin lá na bháireach. Dubhairt an fathach leis an bfear, rudaí na gcaiple a ghlana agus iad a bheith glanta aige roimhe féin. Nuair a tháinig an fatach dubhairt sé leis an bfear go gcaithfeadh sé ropa féir a thabhairt anoir as an ngarraidhe. Nuair a bhí an féir tugtaí anoir aige, chuaidh an fear agus an fathach ag iarraidhe uisge ag an tobar, agus dubhairt an fear leis go dtiubharach sé an tobar anoir, agus dubhairt sé leis gan a thabhairt Lá amháin chuaidh siad ag marbhuighe éanacha agus rinne an chailleach chuach de féin agus chuaidh sí suas i gcrann agus thosuigh sí ag glaodach. Chaith an chuach sin adeir an fathach leis an bhfear, agus chait sé í. Ó arsa an fathach tá mo mháthair marbuidhghe agat, tá tú féin le marbuigh. Nach tú féin adubhairt
    AT1000: Bargain Not to Become Angry
    Colm Seóige