Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dfiafruigh a máthair do cé bhfearr leis an cáca beag is a beannacht ná an cáca (is a beanna) mór is a mallacht. Is fearr liom an cáca mór a dubhairt sé. Tug a máthair an cáca mor is a seacht míle mallacht do. Bhí sé ag siúbhal leis ariamh go dtáinig sé go dtí droichead. Connaic sé solus i bfad uaidh. Rinne sé ar. Bhí teach ann cuaidh sé isteach agus diarr sé loistín fuair sé é. Bhí bean óg sa teach roimhe. Daithne sé gur bhí a deirbsiúr a bhí ann. Ní raibh sé i bhfad istigh go dtáinig fear isteach agus é gléasta i néadach bán. Dubhairt sé leis an mbean béilidhe a réidhteadh de'n fear. Annsin chuaidh sé a chodhladh agus nuair deirigh sé ar maidin agus nuair dith sé a breacfasta tug fear an tighe amach ag an stábla é agus cuir sé amach roimhe go leor beithidhe agus cuir sé na lína iad. Dubhairt fear an tighe leis rud ar bith a dfeiceac sé ná cloiseach sé gan leigeann ar féin a bfeiceach sé é. Dubhairt sé leis go raibh fhios ag na beithidh iad féin cá rachaidís. Dimtigh leis agus bhí sé ag siubhal trí boithrín agus cuala sé feadhgail acht níor tug sé aon áird ar. Bhí sé ag siubhal leis gur casadh crann ublaí leis thuit ubhla agus bhuail sé sa mulach é, síl sé breith ar acht níor fhead sé. Ar deiread bhí na beithidh imtighe as a amhrac. Ní rinne sé acht teacht abhaile. Bhí na beitidh sa mbaile roimhe agus iad ag bleagán na mba roimhe. Ní raibh ag na ba acht fhúil ináit bainne Bhíos aige annsin go maith nac raibh a dlighe coimhlíonta aige.
    AT0471: The Bridge to the Other World
    Colm Ó Ráighne