Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

Ar an leathanach seo

1. Itheadh siad dhá bhéile sa ló fadó. Bhíodh an chéad bhéile aca timcheall a dó dhéag a chlog agus bhíodh an béile deire aca sa tráthnóna. Tugadh an "bricfeasra" ar an gcéad béile a bhíodh aca agus "biadh an fheasgair" ar an béile deire.
    Bhíodh min-bhuidhe nó leithte aca le h-aghadh an breicfeasta agus bainne blathach agus fataí agus feoil le h-aghaidh an béile deire. Bhíodh na fataí leaghtha amach as scíbh in n-aice na teineadh agus bhíodh an scíb leghtha ar pota. Bhíodh iasg aca freisin. Is cuimhin le daoine tae do theacht don cheanntar. Ní raibh aon chupáin aca go dtí sin. Bhíodh muganna adhmadh aca agus do thugadh siad Mogains ortha.
    Sé'n sórt arain a bhíodh aca ná arán cruithneachta. Bhíodh sé déanta de cruithneachtain agus uisge agus bhíodh sé bacháilte ar an ngreideal. Bhíodh cnótha agus ubhla aca Oidhche Shamhna. Bhíodh uibheacha aca Domhnach Cásga. Bhíodh saghas eile arán aca ar a dtughadh siad
    Úna Ní Luideáin
    Bairbre Ó Luideáin