Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ann déanfhadh sé suas leis na cailíní, agus innséochaid siad annsin dó aon rud a chluineach siad ráidhte leis. D'innis cailín amháin dhó an lá seo go raibh sé le'n mharbú nuair a bheadh an teach mhór déanta aige. Chuaidh sé abhaile agus thug sé a mhach leis. D'iarr sé air an bóthar a ghiorra dhó agus thosuigh an mac ag rith. D'fill an t-athair abhaile nuair a chonnaic sé an mhac ag rith. An dara lá thárla an rud céadhna agus an tríomhadh lá nuair a d'fhill siad abhaile d'iarr a bhean air cé'n fáth ar tháinig siad abhaile. D'innis sé dí amhlaidh mar a bhí an scéal "Ó a amadáin" ars a bhean "innis sgéal chomh fada leis is féidir leat agus sin é an chaoi chun an bhóthair a ghiorra." An lá in-a-dhiaidh sin thosuigh an mhach ag innis sgéal dó agus bhí a fhios ag a athair annsin go dtug a bhean comhairle dhó. Nuair a bhí an teach mhór gar a bheith críochnuighthe d'innis cailín dó go raibh siad le'n marbhú anois. Tháinig an tighearna amach lá amháin agus d'iarr sé do'n saor cloch an bhfacha sé teach chomh breágh leis riamh. "Ó" ars an saor cloch tá sé cam, agus tá rud agamsa sa mbhaile a dtugann siad corr i n-aghaidh an corr agus cam i n-aghaidh an cam agus tá sé sin in-ann é a dhiriú agus caithfe mé dul in a
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Criostína Ní Fhlannchadha