Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. Grinn-Scéal
    Seo é an sean-scéal a chuala mé. Bhí fear ann fadó agus soar [!] cloch a b'eadh é. Bhí aon mach amháin aige. Lá amháin chuir sé an mac chuig an mhargadh lá ama [!] agus thug sé craiceann caorach dó agus dubhairt leis gan teacht abhaile chuige féin gan teact an craiceann sin agus a luach. D'imhthigh an mach chuig an mhargadh agus chuile dhuine a d'iarrfhadh dhó luach an craiceann déarfhadh sé "craiceann agus a luach." Bhí sé a dhul thar teach mhór agus bhí cailín aimsire ann. Thóg an cailín an craiceann agus bhain sí an t-olann de agus bhain sí leath den craicean[n] dhe freisin. Annsin thug sí pighinn go leith agus an méid eile don craiceann dhó arís. Nuair a tháinig sé abhaile chuig a athair dubhairt sé leis í sin a phósadh. Phós sé i agus thug sé leis abhaile í. D'iarr tighearna talamh air teach a dheanaidh dhó fhéin. Thosuigh an saor cloch ghá dhéanamh, agus bhí an tighearna le'n a marbhú nuair a bheadh an teach mór déanta aige ar eagla go ndéanfhadh sé teach chomh deas leis do dhuine ar bith eile. Chuile áit a bheadh an saor cloch ag obair
    AT0875: The Clever Peasant Girl
    Criostína Ní Fhlannchadha