Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. Sean-Scéal
    Siad na Fianna na daoine is láidre a bhí i n-Éirinn fadó. Daoine cródha calma a b'eadh na Fianna sin. 'Sé Fionn Mac Cumhaill an taoiseach a bhí ortha.
    Lá amháin tháinig fathach go dtí teach Fionn le é a mharbhú. Chuir bean Fionn é isteach i gclíabháin agus nuair a tháinig an fathach isteach cheap sé gur páisde a bhí ann. Rug sé greim ar an gcuinneóg annsin agus d' ól sé lán de de [!] bhainne i slug amháin. D'ith sé pancóg annsin chomh mór le páisde bliain. D'imthigh sé annsin agus lean Fionn é agus chaith sé sclab mór de crefóg leis agus mharbhuigh sé é. D'fhág sé poll mór in-a-dhiaidh agus tugtar loch Neachach air, agus rinne sé Oileán Mannamáin leis.
    Bhí na Fianna amuigh ag seilg lá amháin agus bhí Óisín leo. Casadh bean gan aon chloigeann leó. Bhí slaitín in-a-láimh aici chuir sí an slaitín suas ar a ghuailne agus tháinig a ceann agus gruaig ar dhath an óir uirthi. Thuit Óisín i ngrádh léithe tug sí [!] i abhaile leis agus pósadh iad.
    Criostína Ní Fhlannchadha
    Brighid Ní Fhlannchadha