Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

Ar an leathanach seo

1. Pósann daoine idir an Nodlag agus an Carghas ins an áit seo. Deirtear go bhfuil Mí na Márta agus mí an Aibreáin mí-ráthmhar le pósadh a dheanamh. Tá laetheannta ráhmhar agus mí-ráthmhar le pósadh freisin, mar deirtear go bhfuil Diardaoin agus Dia Satarn ráthmar agus tá Dia h-Aoine mí-ráthmhar. Tugtar an Inid ar tosach an carghas.
    Tugtar Dómhnach na pus ar an gcéad Dómhnach den chargas, mar bíonn pus ar dhaoine ion-phósta nach bhfuil pósta, nó gealladh pósta orra roimh an lá sin. Tugtar Margadh mór na pus" ar an Diardaoin roimhe sin freisin. Tugtar "Mairt na h-Inidhe" ar an lá roimh "Céadaoin na Luaithre." Bíonn féasta mór ag na daoine an oichche sin. Cuireann siad fáinne i gcáca agus an té a gheibheas an fáínne bheadh sé pósta go luath. Bíonn rabhartha fá'n am sin ar a dtugtar "rabhartha ruadh na h-Inide" air.
    Is cuimhin le corr-duine an uair a raibh an pósadh déanta ins na tighthe. Tá sé ceithre scór agus deich bliain ó shoin
      1. filíocht
    Nóra Ní Dhonnchadha