Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

n-aice an bhóthair ar a dtugtar Teach-na-Mallacht air.
    Tá go léor sean-chasáin san áit seo freisin. Tá go léor sgéalta faoi freisin. Tá casáin ó Currach Dubh go Leitir Feoir agus tá ceann ó Bhárr-na-Guirtíní go Baile-na-nGall. Deirtear go bhfacha fear mada agus slabhra air ag an cheann atá idir Bárr-na-Guirtíní agus Baile-na-nGall.
    Níl aon cairn i n-aice leis an mbóthar acht tá ceann ar sliabh Cairn Saoidhe Finn. Nuair a chuireann duine cloch ar chairn deireann sé "Beannacht Dé le h-anam na marbh."
    Tá go léor sean-sgealta faoi na bóithre. Deirtear go bhfacha fear teine mhór i n-aice an bhóthair oidhche an-fhliuch. Bhi bean agus a h-inghean ag teacht ó Gaillimh oidhche amháin agus thosuigh siad ag rádh an Paidrín Partach agus chuala siad daoine dhá fhreagairt in-a-diaidh.
    Tá sean-chasáin ó Bhárr-na-Guirtíní go Léim agus deirtear gur i Léim a bhí an t-Aifreann fadó.
    Tá tobar beannuighthe i n-aice leis an bhóthair freisin agus deirtear go raibh daoine áirithe ag iarriadh é a dhúnadh le
        1. infreastruchtúr poiblí
    Criostína Ní Fhlannchadha