Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tá talamh réasúnta maith i nGleann. Níl mórán crainn ag fás ins an áit anois mar tá siad go léir gearrtha. Bhí go leor crainnte ag fás ar na sléibhthe fadó freisin.
    Tá abha amháin i mo cheanntar. Abha Ana Mhuchloch a thugtar air. Tá Loch Coirib taobh liom. Tá go leor sgéalta i dtaobh na h-oileáin atá ar an loch. Sé Inis an Ghall an oileán is mó atá ar Loch Coirib.
    Tá abha eile agus sé t-ainm atá air ná abhainn na Rátha. Tá cnuic in aice leis an abhainn agus deirtear go raibh Dún ag an Danair ann fadó. Sin é an fáth gur baishteadh an t-ainm sin ar an abhainn.
    Tá crann mór in mo bhaile agus tugtar crann na dtaibhsí air. Deirtear go raibh mada le feiceáil annsin fadó agus slabhraí air. Tá abha beag ag rith i n-aice leis an gcrann agus deirtear nach bhfuil aon spiorad i n-ann dul thar abhainn. Deireann na sean-daoine gurb shin é an fáth go bhfuil na sigheógaí annsin.
    Glann, Co. na Gaillimhe
    Nóra Ní Dhonnchadha