Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Tá teach i mBaile Ui hÉil, Ath Cinn, le fear a b'ainm do Mícheal Con Liusg. Maireann Micheal fós; tá sé bardáil ar aois a leith ceidh.
    Suas le ceithre scór bladhain o shoin bhí athair Mhicil sa teach. Bhí athair athar Mhicil, sean athair Mhicil óg go leor an t-am sin agus clann óg aige an t-am sin.
    Oidhche amhain bhí duine do na comharsana ag dul abhaile deireanach san oidhche agus thainic sé i ngar do thige Mhic Ui Loinlisg. Chonnaice sé duine ecínte mar cheap sé ag an doras taobh 'muigh de'n tíghe. Sheas sé annsin isgáth an bhalla mar smuain sé go mba aisteach an rud é dune a bheith in a sheasamh i n-aice an dorais agus muinntir an tíghe in a gcodladh. Thug sé fa deara freisin go raibh an doras foscalta agus bhí duine ecínte isthig ag cainnt leis an bhfear a bhí taobh amuigh. Ní raibh solus sa teach agus ní fhaca an comhursa an duine a bhí istigh acht bhí a fhios aige gur bean a bhí ann i ngeall ar a guth. Labhair an bhean annsin abhí istigh agus dubhairt sí leis a bheith