Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí Rí ar an Spidéal uair amháin agus bhí triur mac aige. Bhí ubhallghort ag an Righ agus bhí sé an bhródhamhail as. Lá amhain a ndeaca sé amach san ubhallgort chonnaic sé go raibh aon ubhall amhain pioctha agus togtha. Chuir sin fearg air agus chuir sé fios ar an mac ba shine agud d'innis sé dó faoi an ubhall a bhí goidthe.
    "Anois" ars an Rí "caithfidh tú gardáil a dheunamh ar an ngaradhaí seo anocht. Bearfaidh mé buideal uisge beatha dhuit anocht agus gunna. Má thagann rud ar bith isteach san ngarrdhaí chaith é, agus ná tabhar cead dó aon ceann eile do na h-ubhlaibh a ghoid."
    An oidhche sin d'ól an mac ba sine an iomarca den uisge beatha agus thuit sé n'a chodladh. Bhí ubhall eile imthighthe lá ar na bháireach agus chuir sin an fhearg 'mach sa 'mach ar an Righ.
    "Geobaidh tú capall uaim amáireach ar seisean agus míle punt. Teigh agus faigh amach ce ghoid an ubhall. Bhearfaidh mé bladhain agus lá dhuit. Mara bhfaigidh tú amach cé ghoid an ubhall ná tar abhaile. Ní bheidh aon fhailte romhat annseo."
    AT0550: Search for the Golden Bird
    Peadar Ó Concubhair