Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Níl acht aon tailliur amháin sa bparróisde seo faoi lathair acht bionn beirt congantóirí aige anois agus airíst. Oibrigheann sé a inneall in a theach féin. Ní theigheann sé o theach go teach. Bíonn eadach aige le díol.
    Ní mar sin a bhí an sceul fadó. Ní raibh trí scór bladhain o shoin de thailiuraí sa bparróisde seo acht an t-aon duine amhaín. Ní raibh aon inneall aige - obair láimhe ar fad a bhiodh ar siubhal aige agus bhiodh sé ag dul ó bhaile go baile agus o theach go teach. D'fanfadh sé idteach go mbiodh obair an tighe sin ar fad criocnuighthe aige.
    Fear beag abhí sa tailliur seo. Thuit sé de chrann ubhall agus é 'na ogánach agus d'fhan an cruit as sin amach. Ní fhaca mise é ríamh acht gur chuala mé cainnt faoi. Bhí ceol ag a mhac in a dhiaidh agus ag mac a mhic, Sean O Doncaigh a rinne leathú ó 2RN (Staisiún Radio) ar an bhfidoíg mhóir go minic.