Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. Bas Baile na hInnse (Conamara) an Coirnéal Mairtín. Mhair sé tuairim is ceud bladhain o shoin. D'imthigh a bhean uaid le fear eile thoir i Sasana. Ní raibh an Mairtíneach cinnte cé le 'nar ealuigh sí go ceann tamaill. Sa deire fuair sé amach é mar seo. Ghleás sé é féin suas mar ceannuighe agus bhiodh sé ag dul o theach go teach ag díol sioda agus rudai deanta as síoda. Thainic sé ar an mbeirt an fear agus a mhnaoi feín. Nior ghlac an fear le dubhshlán an Mairtínigh dul ag pionnsaidheacht nu troid le gunnai. I ngeall ar sin chuir an Mairtíneach an dlighe air agus bhain sé go leor airgid de.
    Thainic sé abhaile go hEirinn annsin. Cuir sí cruidhte óir ar a chapallaibh agus thug sé ordu da bhuacaill aimsire Tadg O Hairt dul ar thuras le na charbad agus a sheisreach capall agus a bheith ag sgaipeadh an airgid ar na daonaibh a gcasad leis ar an mbealach.
    I ngGaillimh diarr Tadg a thuarasdal ar a mhaighistir
    "Nár choinnigh tú aon chuid den airgead duit féin, a Thaidg?" ars an Coirnéal
    "Nior choinnigh, muis, a Mhaighistir" arsa Tadg
    "Tuighe" ars an Coirnéal
    "Bhí tusa ro-uasal, nu ró-onórach é a choinneál," arsa Tadg. "Agus i mo belach féin tá mise chomh h-onórac leat, chuile ordlach." Ní cheapaim go mbeadh sé adhamail airgead mar sin a fuair tú ar pheacadh do mhná