Scoil: Scoil Chuimín (uimhir rolla 4786)

An Pollach, Co. na Gaillimhe
Gearóid R. Ó Laidhigh

Ar an leathanach seo

1. I mBladhain a' Ghorta Dhuibh, sa mbladain 1847 do mhair fear, le na mhnaoi agus le na chomhluadar i gCreig, Uachtarárd, Co. na Gaillimhe. Tomás Breathnach a b'ainm dó. Ní raibh de mhaoin an t-saoghail seo aige acht aon chapall amháin agus gabhaltas talmhan.
    I Mí na Márta bhí na comhursana cruadhogach in a gcuid oibre i gcoir obair an Earraigh leis an cruithneacht do cur. Rinne Tomás a chuid talmhan do threabhadh freisin cé nach raibh aon chruithneacht aige le na cur. Bheadh cruitheacht le fáil aige ó na comharsanaibh dá n-iarrfadh sé é, acht níor íarr sé ortha é mar bhí a fhios aige nach raibh aon airgead aige le n 'ioc.
    Nuair a bhí an ithir treabhtha ag na comhursana rinneadar cathadh ar an gcruithneacht amuigh i bpaírc. Bhí carnán mór den lócain fágtha, agus d'eirigh Toma roimh an lá an lá ar na bhárach agus líon sé mala leis an lóchán. Thug sé é go dtí an gort, chraith sé an lochán ann agus rinne sé an gort do threabhadh
    An Chreig, Co. na Gaillimhe