Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    1931 - Báitheadh fear an bhliadhain sin as Cluain Mór. Bhí sé thall i dteach Murchadha, Cill Bheag (treasna locha Coirib ó seo). Bhí sé ag teacht abhaile agus d'éirigh stoirm mhór. Deireann daoine gur bhuail a bhád ar charraig agus gur báitheadh é. Deireann daoine eile gur sguabadh isteach ar oilean é agus go bhfuair sé bás le fuacht is le ocras. John Molloy, Cluain Mór, Ros Cathail a ainm agus a sheoladh.
    Bhí beirt eile ag teacht ó Ghaillimh go Cill Beag i mbád tráth. D'érigh stoirm mhór agus bhuail an bád i gcoinne carraige agus d'iompuigheadh bun ós cionn é agus báthadh an bheirt.
    Bhí fiabhras i bPáirc tráth dá raibh. Cailleadh a lán leis agus duine ar bith nár cailleadh b'éigean dóibh dul isteach san ospuidéal agus tréimhse a chaitheamh ann.
    1. próisis agus feiniméin
    Máighréad Ní Chárthaigh