Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sin ainm atá acu ar áit idir Caladh na Muc agus Cornelistrum. Tá poll san mbóthar ann agus nuair a bhíos an lá fliuch tagann stuif dearg aníos tríd. Deirtear gur marbhuigheadh saighdiúir ann tráth.
  2. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Sin ainm atá ar áit idir Cornelistrum agus Shrue. Bhí bean 'na cómhnuidhe ann tráth agus tháinig an bolgach Dé uirthe agus fágadh crosach í. Nuair a cailleadh an bhean baisteadh an áit 'na diaidh.
    Sruth in aice le Shrue nach dtiormuigheann ariamh. D'eiteall aingil as teine a bhí i bPáirc go dtí an sruth agus sin is cúis le nach dtiormuigheann sé.