School: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. Theip ar na fataí 1846 agus 1847 blianta an Ghorta Mhóir. Cé go raibh cruithneacht go leor ag na daoine thart anseo fuair a lán aca bás leis an ocras mar dhíoladar an chruithneacht leis an gcíos d'íoc.
    Black '47 a tugadh ar an mbliadhain 1847.
    Bhí teach i Mágh Cuilinn "Sick House", a ghlaidtí air agus theigheadh na daoine ann nuair a gheibhidís an fiabhrais.
    Bhíodh leite aca in ionad na bhfataí. Thug an riaghaltas min bhuidhe amach len a dhéanamh. Chosnuigh turnaip dhá phighinn agus shiubhlaidís cúig mhíle len a bhfághail. Chosnuigh an siúcre 1/2 an pt. D'ithidís cuairleains sé sin torthaí a fhásann amuigh 'sna páirceanna agus a bhíos mar adhbhar bhídh ag bruic de ghnáth.
    Nuair a chuireadh fear síol-fataí an t-am sin thagadh daoine eile ist'oidhche
    1. am