Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. James Martin agus Robert Martin a bhí 'na gcomhnuidhe i Ross (an áit a bhfuil Claude de Chevasse anois) a bhí mar thighearna talmhan annseo. Produstúnaigh a bhí ionnta. Bhí fuath ag na daoine bochta dóibh acht thaithnigh siad ceart go leor leis na daoine saidhbhir.
    Timcheall seasca bliadhain a bhíodar annseo agus annsin chuaidh siad go tír íasachta.
    Deirtear gurab é seo an t-slighe a fuaradar an talamh - Nuair a chonnachadar píosa maith talmhan shanntuigheadar é. Chuireadar cíos trom ar an té ar leis é annsin. Go minic ní bhíodh an duine i ndon an chíos seo a íoc agus caithtí amach ar thaoibh an bhóthair é agus thógadh an tighearna talmhan an