Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Níl acht aon cheardtha amháin san gceanntar seo. Is le muinntir Donnchadha i gCarramór an Chnuic é. Teach ceann-tuighe atá ann. Urlár stroighin atá ann. Teine amháin atá ann. Bíonn píc ar an doras.
    Seo iad na h-uirlísí a bhíos aige - an inneoin, casúr, ord, teanchair agus builg. Gníonn sé crúidhte capall, céáchtaí, táirgní, bolts, agus rotha iarainn. Deisigheann sé neithe iarainn a bhíos briste freisin.
    Bhí beirt gabha annseo fadó i gCaladh na Much - Micheal agus Domhnall Ó Conghaola. Micil Gabha a tugtaí ar an gcéad ainmnighthe. Cainnteoir maith Gaedhilge a bhí ann agus bhí sé i ndon a sgríobhadh freisin. Bhailigheadh muinntir an cheanntair isteach san gceardthain um' tráthnóna agus is annsin a bhíodh sgéalta dhá n-innsint agus nuaidheacht an pharráiste dhá scaipeadh. Micil Gabha