Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Cúpla céad slat ó'n sgoil tá bóithrín ar thaoibh do láimhe deise ag dul go Cnoch Ferí dhuit. Síos an bóithrín sin a theigheann tú go Sráid an Tighe Mhóir.
    Bhí teach mór san áit fadó. Ba le muinntir Mháirtín é. Deirtear go raibh an teach lán de thaidhbhsí agus go raibh an deabhal féin ann. Bhíodh torainn éagsamhla le cloisteal ann agus chaitheadh na taidhbhsí na cácaí a bhíodh bácáilte annseo agus annsúd ar fud an tighe. Bhíodh an oiread sin torann ar siubhal ann gur tugadh an "Teach Ropthach" air.
    Duine ar bith a chídheadh an deabhal gheibheadh sé bás. Deirtear go ndéanadh sé cré de'n arán. Fá dheire dubhairt (léigh) an sagart an t-Aifreann san teach chun an deabhal a ruaigeadh. D'imthigh an deabhal amach tré pholl san mballa agus theip orra 'na dhiaidh sin
    Pádhraig Mac Donnchadha
    Brighid Bean Mhic Donnchadha