Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

t-ainm "Maoldomhnaigh" air a bheith ordnuighthe 'na shagart.
    Theigheadh an sagart thart go dtí na tighthe agus deireadh sé an t-Aifreann i dteach áirithe um Nodhlaig agus um Cáisc. Station a tugtaí air. Bhailigheadh daoine an cheanntair le céile isteach san teach agus d'éisteadh an sagart a bhfaoisdín agus ghlacadh gach duine Corp Críosta. Acht cuireadh stop leis an nós sin, sé sin na Stations a bheith sna tighthe, mar bhíodh spraoi mór san dteach an oidhche sin agus bhíodh na daoine ag ól poitín. Níor thaithnigh sin le na sagairt, ní nach iongnadh, agus cuireadh stop leis.
    Anois bíonn na Stations san sgoil - ceithre uaire san mbliadhain. Dhá cheann um Cásga. Íochann (?) gach duine dhá sgilling don sagart ag na Stations sin.
    San sgoil seadh deirtear an t-Aifreann gach Domhnach mar níl aon séipéal annseo. Gach mí a deirtí é nuair a tosnuigheadh ar é
    Ailís Breathnach
    Cluain Mór, Co. na Gaillimhe