Scoil: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teach seo. Bearaic a bhí ann fadó. Dóigheadh é in aimsir na trioblóide. Annsin do thóg an Dochtúir Coulihan aríste é.
    Nuair a d'imigh an dochtúir as cheannuigh muinntir Liodáin é agus rinneadar feabhas a chur air.
    Tá cloch ann ar an dtugtar "Cloch Taidgh". Deirtear go raibh fear darbh ainm Tadhg ag dul amach ag snámh annsin fadó. Nuair a bhí a chuid éadaigh bainte de d'fhág sé ar an gcloich seo iad agus amach leis san uisge. Acht níor shroich sé an chloch arís mar báidheadh é. Baisteadh an chloch 'na dhiaidh.
    Tá crann ag fás aníos tríd an loch agus teasbáineann sé do na daoine an áit ar ceart dóibh teacht i dtír.
    Tá cloch mhór aol-daithte timcheall leath mhíle 'ón gcaladh a theasbáineas go bhfuil carraigeacha dainséaracha san áit.
    Bléan Óráin, Co. na Gaillimhe
    Dómhnall Ó Liodán