School: Caladh na Muc

Caladh na Muc, Co. na Gaillimhe

cuireann siad na beitidhigh isteach san uisge agus snámhann siad treasna.
    Tá teach mór i gCnoc Ferí. Is le muinntir Liodáin as Gaillimh é. Níl siad 'na gcómhnuidhe ann ar chor ar bith acht tagann siad amach ann anois agus arís. Tagann daoine as áiteacha eile ann i séasúr na h-iasgaireachta agus bíonn an teach ar cíos aca. As Sasana a thagann furmhór de na h-íosgairí sin. Bhí Caiptín Ó Conchubhair agus a chlann as Gaillimh ann i mbliadhna 1938.
    Tá ceann slinne ar an teach agus tá sé dhá léibheann ar aoirde. Tá seomra chun bidh, seomra chum sgíthe, cistineach agus aráscha (?) ar an gcéad léibheann. Tá ceithre cinn de sheomraí léapthan, seomra folcadh agus gach áis eile ar an dara léibheann. Tá uisge te agus fuar san bhfolchadán.
    Tá pump taobh amuigh agus bíonn ar dhuine an t-uisge a pumpáil isteach san tank. Gual is mó a dóightear sa
    Bléan Óráin, Co. na Gaillimhe
    Dómhnall Ó Liodán